SHL 2018-2019

Sida 1 av 10 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Nästa

Gå ner

SHL 2018-2019

Inlägg av Flying Farang i sön jun 17 2018, 12:26

Tomas Ros lägger lite favorittryck på Rögle i sitt tips i dagens Aftonbladet, han tippar Rögle som 5:a och utnämner laget till säsongens stora överraskning. Han tror också att Daniel Bertov blir en flipp och Erik Andersson en flopp,

Laget vid brofästet placerar han som 12:a...

Vet inte om det är så värst bra att placera ett sådant tryck på Rgles axlar, jag hade föredragit ett tips runt plats 8-12 så att vi kunnat smyga i vassen lite.

Frölunda i topp före Djurgården och SAIK - sen Rögle.
Flying Farang
Flying Farang

Antal inlägg : 373
Registreringsdatum : 18-06-15
Ort : Bangkok

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av Mike i mån jun 18 2018, 01:28

Något överoptimistiskt kanske men samtidigt kul att folk börjar ta oss på allvar. Arvidsson på Hockeybladet vill inte vara sämre och tippar oss 4a. Intressant i sammanhanget är att han också tror på Bertov som årets utropstecken.

https://hockeybladet.nu/klubbar/bif/arvidsson-sa-slutar-shl-tabellen-sasongen-2018-19/
Mike
Mike
Admin

Antal inlägg : 1394
Registreringsdatum : 18-06-10

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av Henrik i tor jul 12 2018, 22:52

Läste Arvidssons tips först nu. Tja, men får väl se denna optimism utifrån som komplimanger. Dels verkar RBK (Abbotts) inge förtroende, dels suktar man nog många gånger efter en ny uppstickare i SHL, att något lag rör om i den ganska stelnade grytan (i grunden strukturellt orsakad av att relativt få lag ständigt kan lägga rabarber på en större del av TV-pengarna, bygga tillgångar och cementera sina positioner relativt bekvämt)

Tycker iofs att Arvidssons motiveringar känns ok. DIF, FCH och Växjö bör hamna topp 4. Där finns både bredd och topp. Ett lite tunnare SAIK och HV som bytt mycket ser jag som största utmanare. Skitkul såklart om RBK med ett djävla driv och utveckling också kan tillhöra den skaran, sluta topp 6, växa och bli hyperfarliga i ett slutspel. Klart laget internt ska sikta ditåt. Sikta mot månen! Men gillar inte när laget snackar upp sig själva för mycket utåt sett. Hittills ok, hoppas det stannar där tills prestationerna och resultaten kan stödja de stora orden. Vi ska så klart också hoppas och drömma. Men jag försöker hela tiden påminna mig om att "stabil tillvaro" på play-in-plats vore ett klart steg framåt. Någonstans borde det vara ett slags "trygghetsmål" för laget och oss andra.

FBK har bytt mycket och känns svårtippade. Kanske värsta hotet mot RBK:s topp-6-dröm? MÖFF och Luleå känns tunga och stabila, men har de kunnande nog att kämpa sig högre än play-in? Och frågan är om högre mål blir realistiska igen för MÖFF om deras nuvarande intäktssida blir trendsättande. Örebro får alltid in flis, hur än kass de är. Och de vill så gärna, men ger fortfarande lite "ihopplockskänsla". Tror de i bästa fall når play-in. Och då bör de nog passera i mitt intryck lite avmätta BIF och LHC. Brynäs backsida går visserligen inte av för hackor på pappret, men frågan är om man är beredda på att åter slita för varandra i år som tidigare gjorde under Bulans ledning? Om inte, blir det kräftgång. LHC verkar ha gått i stå. Efter att inte ha lyft riktigt på några säsonger verkar man nu gå bakåt. Klart de kan gå bättre, men risken för plats tolv tycker jag känns större än på väldigt länge.

Huruvida Timrå eller Mora blir sist låter jag vara osagt, men dessa lag får kvala. Som bekant är det ingen dans på rosor att som nykomling med mindre TV-flis försöka etablera sig. Så oerhört kul att Rögles ekonomiska kostym och organisation nu börjar kunna mäta sig med de ovanför bottenträsket. På sikt måste de bitarna gå hand i hand med de sportsliga prestationerna för att kunna nå de önskvärda resultaten.
Henrik
Henrik

Antal inlägg : 1227
Registreringsdatum : 18-06-12

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av Henrik i fre aug 31 2018, 23:51

Kanske borde väntat till precis före seriestart, men här kommer en aktuell spaning eller reviderad gissning på hur de går i SHL 18/19:

Tidigare såg jag FBK som svårtippade. Men på pappret och av försäsongsresultaten att döma bör de kunna bli en toppkandidat. Definitivt topp 6. Växjö och DIF finner jag minst lika givna som toppkandidater som tidigare. Men nu tycker jag kanske dessutom att HV känns som en ännu tydligare utmanare. Frölunda bör absolut också tillhöra topp-6-skaran. De har hittills bekräftat den bilden skapligt under försäsongen. Visst bör också SAIK på förhand ses som givna. Men just nu ligger de närmast till hands att kunna vackla. Inte imponerande att förlora mot MoDo och Bolzano. Så passa på Rögle, att äntligen spöa lapparna borta på fäbovallen i premiären! Kanske innan SAIK hittar rätt? Känns som läget, även om det återstår ett par veckor, kan vara mer gynnsamt än på mycket länge för att äntligen fälla denna "tolvtaggare" som vi brukar ha så väldigt svårt för.

Starkast i mittskiktet, 7-12 känns kanske faktiskt MÖFF och RBK just nu? Eller har jag fått hybris nu? Ungefär samma ambitioner har de också. Iaf Möff siktar på topp-6. Och Möggökarna har kanske lite mer torrt på fötterna för att kunna sikta dit. Men fallerar t.ex SAIK eller om något av de förväntade topplagen hamnar för långt efter inledningsvis, så är det inte omöjligt. Jag tror Möff konsekvent kommer att vara väldigt jobbiga att möta och ha en hög lägstanivå, inte helt olikt en maskin som DIF. Men självfallet hoppas jag att RBK visar sig vara bäst i Skåne i år. Inte heller omöjligt om vi hänger med inledningsvis och den fina forwardstruppen konsekvent flyger över hela banan för att underlätta för vår svajiga backsida. Sen får man hoppas att vi växer under säsongens gång.

Linköping, Luleå, Brynäs och även Örebro bör rimligtvis tillhöra samma skikt. Visst bör väl LHC kunna få upp farten och hålla jämna steg med RBK och Malmö? Men frågan är om Luleǻ och Brynäs fixar det? De verkar ha inlett säsongen riktigt skralt. Behöver inte betyda så mycket. Men det är heller inte givet att Bulan får sina mannar att jobba som galärslavar. Än mindre göra mål vad det verkar. Har Luleå skills nog att blanda sig i racet? Brynäs kan naturligtvis också flyga, men jag har känslan att det är ett av lagen i mittskiktet som löper störst risk att hamna i ingenmansland, trots sin fina backsida. Eller är det bara en from förhoppning för att RBK äntligen ska nå "play-in"? Örebro är lite av en "dark horse" som vi sannolikt måste ha bakom oss om vi ska äntligen ska nå slutspel och slippa det förhatliga "ingenmanslandet".

Och det vore väl själve f-n om vi skulle behöva bry oss om "räddningsplankor" i år. Det borde hursomhelst Mora och Timrå bli. Inte otroligt om "Överste gris" blir först att ryka från sin position. Förutom farhågorna för backsidan, känns det som att det värsta som kan hända oss är ett skadehelvete. Därefter finns så klart en viss risk för "stolpe ut" och en massa "hedersamma förluster" med typ uddamålet, i grunden för att vi i så fall fortfarande är lite mer klantiga bakåt. Stabiliteten kanske är vad den borde? Men jag är säker på att vi väldigt sällan kommer att vara fullständigt utspelade, falla ihop eller bli krossade som kunde ske under pre-Abbott-eran. Rimligtvis får vi svackor. Men tror inte de blir lika djupa och långvariga i år.

Färdiggissat för stunden!


Henrik
Henrik

Antal inlägg : 1227
Registreringsdatum : 18-06-12

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av Henrik i fre sep 07 2018, 01:16

Eftera att på Mikes inrådan ha lyssnat på:
https://www.svenskafans.com/hockeyzon/shl-podden-genomgang-av-samtliga-lag--592014.aspx
och kikat på allehanda tips, t.ex Sannys och MrMadhawks...
Så tycker jag kanske svenskafans podd bekräftar min känsla bäst, även om de flesta tips nu på försäsongen är relativt lika.

På förhand ser jag fortfarande samma favoriter till topp-6. Men lutar kanske än mer nu åt att främst FBK, Växjö, DIF och HV absolut hör hemma där. Jag tror dessa fyra blir topp-4. Håller med podden om att Frölunda inte har ersatt speciellt imponerande. Sätter dem därför som femma och flaggar för att de är ett av de lag som "play-in-lagen" i bästa fall kan hota sett över en lång serielunk. SAIK kan naturligtvis också hamna högt upp om det vill sig för dem. Men jag tycker precis som podden att målvakterna kan vara en svag punkt, att värvningen av Aaltonen känns konstig, att valet av Tommy Samuelsson som tränare känns lite mossigt. Det ger mig indikationer på att SAIK kanske börjat tappa sin identitet, nästan gått tillbaka och blivit lite gammaldags i sitt tänk, iaf slutat bli bättre. Om nu några lag ska skrälla negativt av dessa 6 tror jag alltså på Frölunda och kanske ännu mer på SAIK. Annars snackar vi jättenegativ skräll.

Med Ahnelöv på plats, kanske bäst att även vänta in Rasmus, så kan jag faktiskt tro att Rögle kan bli en av de större utmanarna i mittskiktet till topp-6-lagen. Jag tycker absolut man ska sikta ditåt. Men play-in skulle vara ett helt ok steg i rätt riktning. Att vi når dit kan man däremot nästan kräva nu, när man så smått börjat rätta till backsidan skapligt nog. Men självklart gäller det att få in alla på rätt plats först, få ihop det och att man är relativt hela för att det ska kunna uppfyllas.

Möff tror jag både podd och Sanny underskattar lite. Men om nu Bryggman fick en rejäl huvudsmäll i kväll ser det inte lättare ut. Blir de inte väldigt skadedrabbade tror jag absolut de uppvisar stabilitet, hårt arbete och lagmoral nog för att nå play-in. Jag tror faktiskt de kan slå Bulans Luleå på den punkten. Luleå känns lite beigt, men tror absolut även de når play-in. Och som fjärde play-in-lag...tja, jag chansar på Linköping. Men håller med podden om att mycket hänger på att Broc får till det. Och de är redan ganska hårt skadedrabbade. Går LHC till slutspel har de däremot mycket riktigt spets för att kunna djävlas med de flesta där. Håller också med om att, skulle Örebro plocka in en vass förstecenter och kanske en sniper värd namnet, då kan de skutta upp ganska rejält, kanske tom förbi hela "play-in-gänget"? Men jag gissar att Sundblad är en lite för fyrkantig typ och att de inte får ihop det riktigt i år heller, utan i vanlig ordning hamnar i "ingenmansland". Alla verkar överens om att Brynäs går mot ännu en svag säsong. De ger helt klart ett rörigt intryck, Sjödin verkar osäker, röd tråd saknas, svag försäsong och nu ska man ändra spelsystem osv, varför en imponerande backbesättning nog inte räcker så långt iaf. Men samtidigt tror jag nog podden överdriver BIFs floppvarning lite grann. De tror de riskerar att hamna på nedflyttningsplats. De platserna tror jag inte Timrå och Mora lyckas undvika i det långa loppet.

Gissar att "Överste Gris", Mats Lusth, blir förste tränare att få lämna. I mina ögon är han en ganska svag tränare, mest en töntig macho-typ som saknar kunskap att utveckla och lyfta Mora på det sätt som behövs. Inte har man satsat direkt under Silly heller. Kanske klarar sig Timrå lite bättre, med bättre ledarskap och piggare och intelligentare spelidé förutsatt att man har lite flyt med utveckling på t.ex Collberg m.fl? Störst utmanare till grisen om vem som ryker först bör BIFs Tommy Sjödin och LHCs Tommy Jonsson vara.

Henrik
Henrik

Antal inlägg : 1227
Registreringsdatum : 18-06-12

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av eleganten i tor sep 27 2018, 16:55

Jag tycker Rooths teori i Röglepodden igår var väldigt intressant. Han menar att våra värvningar och allt hause kring laget och prat om slutspel har fått de andra lagen att ta Rögle på allvar.

Förra säsongen var vi ett krisgäng, ett bottenlag, som man kanske inte koncentrerade sig hundra procent när man skulle möta. Stod något lag på hälarna då så var Abbott-hockeyn effektiv. Det möjliggjorde överprestation på kort sikt.

Nu har det gått en hel sommar och motståndarna har haft tid att göra en analys av oss och verkar ha lättare att koppla på till 100% mot oss. Jag tycker det är träffsäkert.
eleganten
eleganten
Admin

Antal inlägg : 576
Registreringsdatum : 18-06-11
Ort : Göteborg

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av TitanusDenAndra i tor sep 27 2018, 23:57

Timrå har senaste tre matcherna mot regerande mästarna Växjö, urstarka Skellefteå borta och ikväll Färjestad hemma.
Nog att dom har mycket "nybörjar"energi att gå på vilket alla lag brukar ha första 4-5 omgångarna men detta är imponerande.
Ikväll släppte dom in NOLL mål mot Färjestad, omgången innan två i full tid och omgången innan det 1.

Tre matcher 3 insläppta mål.
Är det ett taktiskt geni i båset eller helt enkelt bra backar?
TitanusDenAndra
TitanusDenAndra

Antal inlägg : 1702
Registreringsdatum : 18-06-13

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av Ogilthorpe i sön sep 30 2018, 19:12

Jag har jag inte sett Timrås matcher man verkar onekligen ha styr på försvaret. Allt börjar där bak. Kan säker vara en del underskattning från motståndarna också. Men, hatten av.

Tycker framför allt att det är en styrka att som lag kunna gå tillbaka till en defensiv grund när det går illa.
Ogilthorpe
Ogilthorpe

Antal inlägg : 537
Registreringsdatum : 18-06-14

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av Mike i sön sep 30 2018, 19:50

Det är en tidsfråga innan de åker på en förlustrad på 4-5 matcher. De har en kass corsi och har haft flyt.
Mike
Mike
Admin

Antal inlägg : 1394
Registreringsdatum : 18-06-10

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av TitanusDenAndra i mån okt 01 2018, 22:04

Vad tycker ni om den här Sylwegårdsoppan som blossat upp?
Ska man stänga av spelare eller ens skicka dom till utvisningsbåset om dom säger horunge, bögjävel och dylikt?
TitanusDenAndra
TitanusDenAndra

Antal inlägg : 1702
Registreringsdatum : 18-06-13

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av Oi! i tis okt 02 2018, 22:44

Tillåt slagsmål. Tycker att det inte framgår riktigt vad som egentligen var orsaken till att yttryckte sig så kärvt. Antar att nån redan har tagit ett snack med grabben att han inte borde åka runt och kalla folk horungar.

Oi!

Antal inlägg : 113
Registreringsdatum : 18-06-13

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av Henrik i mån okt 22 2018, 21:52

Jaha, efter 10 omgångar har serien "satt sig" och vi ligger sist. Mycket möjligt att det blir en "normal", jobbig säsong i sin helhet, men jag tror absolut att vi masar oss förbi åtminstone Timrå och Mora i slutändan och därmed slipper kvala.

Som det ser ut nu kan man ju hoppas att det fortsätter att gå trögt för Brynäs och Örebro. I så fall har vi kanske trots vår fattiga inledning chansen att nå en sista play-in-plats? Känns iofs som en ganska fånig spekulation just nu när man mest behöver få rätt lag på banan att fungera bättre. Men så länge det ser möjligt ut fortsätter jag att nära den drömmen. Det hade varit så djävla skönt med en liten belöning i form av första slutspelet på 25 år, efter nästan ännu en hel säsongs lidande. Men det får ju bara bli nästan en hel säsong om det ska kunna ske.

Men vi kan nog redan nu helt avskriva högre ambitioner. Det känns bara löjligt att tro att vi ska springa om de förväntade topplagen Växjö, HV och Färjestad, nu på plats 7-9. Och även om Luleå, Malmö och LHC kan få svackor så är det helt orimligt att förvänta sig att vi ska jaga ifatt det försprång vi nu redan gett dem. Finns inte på kartan att vi kommer förbi DIF, SAIK och Frölunda. Så drömresultatet i år är numera plats 10.

Så det fina med att nu vara nere på jorden är att det rimligtvis bara kan bli bättre och uppstå positiva överraskningar, eller?
Henrik
Henrik

Antal inlägg : 1227
Registreringsdatum : 18-06-12

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av eleganten i tor nov 01 2018, 21:36

Rätt sjuk tabell just nu där det skiljer 2p mellan plats 13-7. Mora och Timrå är de facto sist och jag hoppas att de börjar darra lite och sluta få medstuds nu när de MÅSTE börja vinna i novembermörkret. Jättejätteviktigt att Luleå och Brynäs vände ikväll så de tänkta soplagen också ligger sist.
eleganten
eleganten
Admin

Antal inlägg : 576
Registreringsdatum : 18-06-11
Ort : Göteborg

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av eleganten i fre nov 02 2018, 12:23

Peteri Wirtanen till DIF. Känns mer defensivt inriktad än Ramstedt. Den senare har öst in mer poäng iaf. Två år äldre än Ramstedt med. Rutinerat men tveksamt om det blir bra ersättare till Engqvist va?
eleganten
eleganten
Admin

Antal inlägg : 576
Registreringsdatum : 18-06-11
Ort : Göteborg

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av Henrik i fre nov 02 2018, 19:35

eleganten skrev:Peteri Wirtanen till DIF. Känns mer defensivt inriktad än Ramstedt. Den senare har öst in mer poäng iaf. Två år äldre än Ramstedt med. Rutinerat men tveksamt om det blir bra ersättare till Engqvist va?
Han blir knappast förstecenter. Man kommer till att lita på Josefsson och placera Peteri i tredje eller fjärde. Mycket möjligt att vi/Chris tvingas tänka likadant. Lappa och laga så gott det går med en "bra trea", att Sjögren o Brithén får vara de förväntade producenterna i första och andra. Kanske inte ens lönt iofs att fylla på med en sådan center då vi egentligen redan har reservtreor och fyror så det räcker mer än väl? Vi får hoppas att Chris kan överraska och hitta en riktigt vass etta.
Henrik
Henrik

Antal inlägg : 1227
Registreringsdatum : 18-06-12

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av Henrik i fre nov 02 2018, 19:53

Apropå sjuk tabell. Om man sneglar på Corsi och PDO och känner efter just nu så kan det säkert fortsätta vara jämnt överlag. Mora och Timrå blir sist, men kanske stretar med ganska länge? Statistiken antyder att HV, Växjö kommer att jobba sig uppåt och kanske till slut ändå hamna i topp tillsammans med FBK och DIF? Men de och även FBK har ju ännu en bit dit så de lär ju knappast sticka iväg så lätt. Bland övriga kan det nog bli väldigt jämnt hela vägen.

Det förväntade topplag som har läge att dra ifrån lite nu är DIF. Hoppas verkligen vi kan förhindra det imorgon! Framförallt för Rögles skull, men också för att det är roligare med en jämn serie.
Henrik
Henrik

Antal inlägg : 1227
Registreringsdatum : 18-06-12

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av Mike i fre nov 02 2018, 20:26

Just nu tycker jag nog att Djurgården och Frölunda känns som de säkraste topplagen. Tror att Skellefteå och Färjestad kommer klättra medan verkligheten kommer ikapp LHC och Luleå, som med försprånget ändå blir som sämst mittenlag. Växjö känns inte som ett säkert topplag, tror de kan fastna i mittenskiktet. Bra mv och backar men trubbiga forwards.

Vad tycker vi om direkt upp- och nedflyttning? https://www.aftonbladet.se/a/1kJ91J
Mike
Mike
Admin

Antal inlägg : 1394
Registreringsdatum : 18-06-10

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av Henrik i fre nov 02 2018, 22:44

Mike skrev:Just nu tycker jag nog att Djurgården och Frölunda känns som de säkraste topplagen. Tror att Skellefteå och Färjestad kommer klättra medan verkligheten kommer ikapp LHC och Luleå, som med försprånget ändå blir som sämst mittenlag. Växjö känns inte som ett säkert topplag, tror de kan fastna i mittenskiktet. Bra mv och backar men trubbiga forwards.

Vad tycker vi om direkt upp- och nedflyttning? https://www.aftonbladet.se/a/1kJ91J
DIF känns allra säkrast. Frölunda absolut topp 6. Tror absolut FBK klättrar, men gissar att SAIK fortsätter hacka en del. LHC o Luleå, troligen även MÖFF, kommer att få svårt att fortsätta lika bra. Men med så fin start lär de sluta någonstans i mitten. I längden tror jag Växjö äter sig förbi dem, men det blir säkert jämnt. HV har mkt att stå i men de kommer absolut också att stiga i tabellen.

Störst överraskning kanske ändå Örebro kan bli? Brynäs kan säkert hamna i ingenmansland. Tror även fortsatt att det är dessa lag vi ska försöka hålla bakom oss om vi vill spela slutspel. Kvala får Mora och Timrå göra.

Beträffande Rögle kastas man ju mellan himmel och helvete. Efter katastrofstarten känns det nu som vi har en play-in chans igen. Lite som under försäsongen. Drama är det iaf!
Henrik
Henrik

Antal inlägg : 1227
Registreringsdatum : 18-06-12

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av Henrik i fre nov 02 2018, 23:00

Tja, inte fel, men passar ännu bättre om SHL utökas till 20 lag (jämför fotbollen) men delas upp i geografiska fjärdedelar (därför att vi har ett avlångt land). Plus att HA är en flaskhals. Ska vara dubbelt så många lag som i SHL. Div 1 fyra ggr så många. Sen behövs i princip bara Div 2.

För att undvika serielunk tycker man kan tänka sig även upp- o nedflyttning halvårsvis, kanske också isf stryka slutspelet eftersom hela våren då kan bli ett slutspel i SHL och "kvalspel", med nya serier på lägre nivå. Behöver inte bli lika kännbart ekonomiskt att åka ner ett halvår då.

Vidare måste TV-pengarna fördelas med tanke på hela seriesystemet! Hela hockeysverige bidrar till SHL.

Dessutom tycker jag det vore kul om man öppnade upp sitt seriesystem för våra nordiska grannländer. Gärna för Tyskland och Baltikum också.

SHL ska expandera eller så får man finna sig i att bli allt mindre viktig.
Henrik
Henrik

Antal inlägg : 1227
Registreringsdatum : 18-06-12

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av Mike i fre nov 02 2018, 23:17

Utöka ligan? Tja, varför inte. Geografiska indelningar? Njae.. tråkigt att möta samma lag ofta och sportslig orättvisa där vissa lag hamnar i svåra grupper och andra lag i lätta grupper. Sugen på att se Rögle mot baltiska, norska, danska och tyska lag? Aldrig i livet! SHL kommer aldrig att kunna mäta sig med NHL och KHL och det är inget man behöver sikta på de närmaste 50 åren. Charmen finns inom Sveriges gränser.
Mike
Mike
Admin

Antal inlägg : 1394
Registreringsdatum : 18-06-10

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av Henrik i fre nov 02 2018, 23:48

Mike skrev:Utöka ligan? Tja, varför inte. Geografiska indelningar? Njae.. tråkigt att möta samma lag ofta och sportslig orättvisa där vissa lag hamnar i svåra grupper och andra lag i lätta grupper. Sugen på att se Rögle mot baltiska, norska, danska och tyska lag? Aldrig i livet! SHL kommer aldrig att kunna mäta sig med NHL och KHL och det är inget man behöver sikta på de närmaste 50 åren. Charmen finns inom Sveriges gränser.
OK, då är NHLs indelning tråkig. Och vår egen ankdamm är för alltid mest intressant. Du behöver nog inte oroa dig. Tror absolut SHL tycker som du. Men det är bakåtsträvande enligt mig. Kom igen, egentligen är typ MIF - Köpenhamn, Frölunda - Oslo och DIF - Helsingfors på sikt djävligt mycket häftigare än MIF - Skellefteå. Vill man på sikt ha ännu större publik, mer TV-pengar osv är det ganska givet med lite mer av Percy-tankar.
Henrik
Henrik

Antal inlägg : 1227
Registreringsdatum : 18-06-12

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av Mike i lör nov 03 2018, 09:36

Nja jag tror snarare att SHL tänker på pengar och jippo likt dig. Rivalitet skapar känslor och det kommer man inte att få mot utländska lag. De tre matcherna du nämner är dötrista och lockar nog inte särskilt många. Se bara på publikfiaskot i CHL. Ser mycket hellre Rögle - Leksand än valfritt europeiskt lag.

Det är kanske därför som det är knäpptyst på arenorna i NHL med fokus på kiss cam istället för sång? Spelavbrott var 5e minut och ändlösa matcher mot ssmma lag. Det går ändå att kolla på eftersom de har världens bästa spelare där, men rent underhållningsmässigt är SHLs system bättre.
Mike
Mike
Admin

Antal inlägg : 1394
Registreringsdatum : 18-06-10

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av Henrik i lör nov 03 2018, 14:18

Mike skrev:Nja jag tror snarare att SHL tänker på pengar och jippo likt dig. Rivalitet skapar känslor och det kommer man inte att få mot utländska lag. De tre matcherna du nämner är dötrista och lockar nog inte särskilt många. Se bara på publikfiaskot i CHL. Ser mycket hellre Rögle - Leksand än valfritt europeiskt lag.

Det är kanske därför som det är knäpptyst på arenorna i NHL med fokus på kiss cam istället för sång? Spelavbrott var 5e minut och ändlösa matcher mot ssmma lag. Det går ändå att kolla på eftersom de har världens bästa spelare där, men rent underhållningsmässigt är SHLs system bättre.
Jag lägger inga pengar alls på varken SHL eller jippon. Men många verkar göra det. Jag älskar rivalitet. Den finns kanske inte nu, men borde kunna åstadkommas också mot utländska lag på sikt. Speciellt i närområdet. Men vanans makt och svårigheter med nya saker gör att man får satsa länge och envist innan det betalar sig. De utländska lagen måste så klart också vara konkurrenskraftiga. Det är det svåraste och största problemet idag. Men det är också lättare att göra någonting åt om man vill, över tid, med gränsöverskridande samarbete. Rögle hade inte fått samma incitament att utvecklas om de varit baserade i Helsingør.

Helt rätt att de matcherna jag nämner idag är helt dötrista. Men de måste kanske inte förbli det. Det kan gå att ändra på om man vill på några års sikt. Och de har en enorm potential. Pga att det är där folk bor och lätt kan ta sig till arenan, näringslivet finns etc. Rögle-Gentofte är öken idag. Men Köpenhamn - Rögle i Köpenhamn i Royal Arena om några år skulle med rätt åtgärder kunna vara häftigt. Man behöver behöver kanske inte ens garantera en dansk plats i SHL till en början. Däremot tycker det vore häftigt att redan nu erbjuda dem och något norskt lag plats i HA. Tillsammans med utökning såklart. Svenska förbundet vill så klart inte ge bort platser vilket på sikt reducerar underlaget för våra landslag. Däremot kan de bli kul inslag och hotta upp HA.

Trögheterna jag nämnde syns tydligt i CHL. Grundproblemet är alltså att utlandet är för svagt rent sportsligt. Det smäller högre att vinna SHL. Dessutom kommer CHL in utöver, som ett störande moment, trängs i spelschemat, påtvingar kanske bredare trupper osv. Lite av en distraktion. Alltså. Jag tycker det i grunden bör vara intressant att mäta sig internationellt. Men det är smartare att göra som KHL. Sakta men säkert utvidga sin liga, sin sport och sin marknad, INOM det egna konceptet. De som inte håller har naturligtvis en väg ut, eller kan sparkas ut. Samtidigt är vårt system beträffande upp- och nedflyttningar bättre.

Visst ska vi värna om vår kultur, tradition och det som fungerar. Leksand är ett bra exempel. Men de har sannolikt också nästan maximerat sin potential för länge sedan. De kan på sin höjd maxa den igen ibland. Men det kommer inte att bli lättare. De bor i en avfolkningsbygd. Alla ungar spelar redan hockey. Alla går på hockey. Hela näringslivet och kommunen, tom trottoarerna är engagerade. Det är svårt att se att det kan bli så mycket bättre. Om Sverige ska bli ännu bättre så måste i stället andra delar av landet bidra mer. T.ex Rögle i Ängelholm, som har en helt annan marknad runtikring.

Så visst, det är jättecharmigt med Leksandskulturen och att några enstaka Röglefans orkar åka ända dit och visa magen på läktaren. Gör du det, så drar jag till Ströget och tar en öl. Men det är inte realistiskt att tro att det blir så många fler i Siljans lada. Tänk hur många det kan bli i Köpenhamn, kanske betydligt fler än i Malmö fortare än man tror?

Av samma enorma skillnad i storlek som mellan Sverige och Danmark i hockeykunnande, som går att göra något åt, har vi en mycket större utmaning i att mäta oss kommersiellt med KHL, NLA och NHL. Det tror jag inte ens går att föreställa sig. Vi är och förblir färre, mindre marknader, flis etc. Så vi måste hålla liv i vår sportsliga kvalité och kultur. Vissa saker är bättre i Sverige. Annars skulle vi inte ha en så stor andel NHL-spelare som vi faktiskt har i relation till vår lilla befolkning. Procentuellt/proportionellt är vi långt bättre än Kanada.

Upp och nedflyttning är en liten detalj jag tycker vi ska värna om. Jag tycker dock man förvärrar problemen man har idag om man med allt annat lika kan åka ut direkt. SHL-lagen kommer aldrig att gå med på det. Därför att man redan nu, med fjorton lag, lätt kan hamna i skiten. Därför att de då kommer slå ännu hårdare vakt om TV-pengarna och försöka stänga i övrigt. Den stackare som åker ut kommer kanske att åter kravla sig ner, men sen snabbt åka ut igen osv...Om "lindansarlag" redan är ett begrepp, tänk vad det blir då.

Alltså måste man möta eventuell direkt nedflyttning med annat som gör topplagen mindre nervösa, egoistiska och benägna att bevaka sin position och sina pengar. En utökning av ligan är närmast en förutsättning.

Vi måste också förhålla oss och helst bemöta den mördande globala konkurrensen så gott vi kan. Bara för att den ryska björnen är och förblir större måste inte vi lägga oss ner och göra ingenting. Vi måste åtminstone utöka SHL nationellt och forma seriesystemet därunder på ett sätt som smartare kan dra nytta av all den talang som skapas. Inte över en natt, men raskt: 20-24 SHL-lag, dubbelt så många i HA, fyra ggr så många i Division 1. I princip behövs bara Division 2 därutöver. Folkrörelseidrotten måste justeras efter sin tid och kan inte vara oföränderlig över sekler. Om man dessutom dessutom öppnar upp vårt seriesystem för grannländer så får man nytt liv, spännande utbyten och på sikt ökad konkurrens som stimulerar.

Vissa saker är bättre på andra ställen och på de områdena kan vi utveckla oss. Man bör ta i beaktning om det är klokt att åka kors och tvärs över vårt avlånga land i samma utsträckning. Det är dyrt, sportsligt negativt och genererar ingen bortapublik, visserligen TV-pengar. Det är bekvämare att åka till Malmö och Göteborg än Skellefteå och Luleå, för både spelare och fans. Far man till Norrland är det ju nästan ironiskt att Berlin och Hamburg känns så fel.

Alpligan är ett jättebra transnationellt initiativ. Vore ännu bättre för dem och NLA på sikt om de jobbade vidare på integration. Om geografin är vidsträckt är det smart att göra indelningar som i NA. Man kan dela serien i två eller flera, med lite fler derbyn och roadtrips som realistiskt sett kan bli attraktiva semestrar för fansen. Man behöver inte ha upp- och nedflyttning bara en gång om året. Se på Division 1 och juniorserierna. Det blir då viktigare att vara med från start, mindre av "serielunk", "nu har serien satt sig" osv men mer av ständig streckstrid med lite av konstant slutspelskaraktär, helt enkelt intensivare. I så fall blir distraktionen av CHL ännu störigare. Slutspel kanske inte känns lika nödigt längre. Jämför med fotbollsallsvenskan.

Egentligen fattar jag inte varför jag ägnar en timme åt detta istället för solen. Och det är nog ganska menlöst också eftersom knappast någon med inflytande över dessa sakers natur kommer att läsa eller bry sig. Vad jag är allra mest säker på är att det som inte fortsätter att utvecklas blir snart sämre. Jag är övertygad om att det svårt att få ut så mycket mer av svensk ishockey om man bara fortsätter med samma struktur. Och de som pläderar för en minskning av antal lag i SHL har verkligen inte förstått ett skit.


Henrik
Henrik

Antal inlägg : 1227
Registreringsdatum : 18-06-12

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av Flying Farang i mån nov 05 2018, 09:40

Då har Brynäs sparkat både sportchefen de två huvudtränarna och den tilltänkta stjärnan på en månad, panik i de luxe i Gävle.

Timing känns också lite märklig då laget spottat upp sig på sista tiden`?
Flying Farang
Flying Farang

Antal inlägg : 373
Registreringsdatum : 18-06-15
Ort : Bangkok

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av Henrik i mån nov 05 2018, 12:25

Tyckte också timingen kändes märklig, men kanske inte ändå?
Känslan är att fisken är ganska stor för fortsatt strul i BIF. Tillförordnad sportchef som egentligen inte vill ha jobbet, men som ändå går fram med släggan...Hedervärt att han pallar sätta klubben förts, sparka polare och klubblegender. Men har han gjort rätt analys? En ass tränare utifrån som utnyttjar situationen och tar över. Återstår att se om han kan få ordning på sitt lag, inte minst sin "etablerade backsida".
Henrik
Henrik

Antal inlägg : 1227
Registreringsdatum : 18-06-12

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: SHL 2018-2019

Inlägg av Sponsored content


Sponsored content


Till överst på sidan Gå ner

Sida 1 av 10 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Nästa

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet